Friday, March 4, 2011

Reede, 4.märts

Tere!

Vihma kallab nagu oavarrest.Algas pisikese sabinaga peale lõunat ja nüüd tuleb ilusat värsket kevadvihma.Loodan väga, et see sulatab ka lume, mis veel maas on.Ehkki Pille maja ees olev lumehunnik on suur kui Everesti mägi, vast jaanipäevaks sulab ära.
Nüüd on Pillel lapsepõlveaegne sõbranna Rootsist külas ja seoses sellega palju sõjamälestusi.
Pille kah soris oma asju ja leidis kirja sõbratarilt, kirjutatud 9.mail 1947 aastal.
Ma kirjutan selle siia ümber, huvitav, nagu näeksime korraks minevikku.Kirja autor on 13-aastane pagulane Rootsis, nimeks Evi. Kirjaviis on muutmata.

Hej Pilleke lõunanabal.
Ei leia tõesti midagi paremat võrdlust.Kadestan
sind päris, sest olen kindel, et taevataat on
teiega armulisem seal lõuna, ega nöögi nii
hirmsasti.Mu tuju on päris pahempidi, üldse
olen viimasel ajal läinud hirmus tujukaks.
Kuid täna on mul tõesti selleks ka põhjust.
Mõtle püha koolist ja jälle sajab-sajab
lõputa!Taevas kihutavad metsikud pilved, tuul
ulub mööd (juba muidugi) kõledaid tänavaid
ja vihmapiisad põristavad monotoonses rütmis
vastu aknaruute.Prr!!!Isegi oma armastatud
"kolasi" ei läheks niisuguse ilmaga tänava-
nurgalt ostma.Kuid lohutan end sellega,
et homme paistab taas päike ja Evi istub
jälle koolis veedetavad kaheksa tundi nagu
tuliseil sütel, jälgides aknast vallatute
kiirte mänglemist.Jah ka minagi käiksin
hea meelega praegu eesti-koolis.
Kuidas sinul nüüd läheb?Koolis kind-
lasti hästi! Palun kirjuta nii ruttu, kui
võimalik, sest nii tore oleks jälle üle hulga
aja leida postkastist kirju oma vanadelt
laagri ja seikluskaaslastelt. ( muidugi
pole aga pooldegi nii tore see vastuse kirju-
tamine) Kuid siiski olen võrdlemisi virk
olnud, võid minu kirja juba enne
jaanipäeva postkastist leida.
Soovin õnne "euroopa rahu" puhul.
Kuidas lõunas mõjus see tulesädemeline
sõnum? Siin Stockholmis võttis kohe
pärismaalasde püsti ogaraiks.Loobiti
Kungsgatanil paberilipakaid, mis terve päevase töö järgi tõusis juba põlvini.Käidi kätel, tantsiti.Ja veel palju, palju muud selle sarnast.Jah, miks nad ei peaks rõõmustama, kui pikk ja närvesööv sõda seljataga.Vaesed inimesed, milliseid kohutavusi ja koledusi nad kõik on pidanud juba viis aastat ajalehist lugema!
Eile keegi vaimuksa rootslane küsis minult, kas me märjaks ka saime, kui kolm päeva ja kaks ööd järjest tormikäes pidime olema?Siis veel oli ta huvitatud, kas Eestis kinosi ka oli.Oleksin hea meelega öelnud (kuid keeleoskus takistas) et Eestis oli kõike peale nii vaimukate eksemplaride, nagu sina oled.
Olen ka nüüd eesti gaiditüdruk siin vastavatud gaidirühmas.Üldse võib kauneimaks siinses pagulaselus nimetada koondusepäivi ja pühapäevaseid matku rühmaga linnast välja.Meie hulgas on ka tütarlaps nimega Gunna Maria Kleitsmann Tartust, võibolla tunned! Vahel lööme ka skaudipoistega võrkpalli.Emadepäeval anname tõotuse eesti lipu all siis saame ka tõotus märgi, lisaks sinise vormi ja valge kaelasideme.Olen ka eestis seda organisatsiooni viis aastat teeninud.Üle prahi aga on see, et eestlasile arvatavasti lubatakse ka suvel omaette laager!
Nägemiin nüüd tibuke, alustan juba homme Ulricehamni uudiste ootamisega!
Tervitades Evi


Nii, mina taas.Tänapäeval vaevalt et 13-aastased koolitüdrukud viitsivad sellist kirja kirjutada,palju lihtsam on ju suhelda läbi elektrooniliste abivahendite.Ja nagu minu kogemus näitab, Kanadast saadetud kirjad ei jõua kohale ka kuu ajaga.Postitasin emmele sünnipäevakaardi veebruarikuu alguses ja Mooritsal sseda veel ei ole. Kas ei saa Eesti Post hakkama või ei leia kirjakandja postkasti üles.
Ülaltoodud kiri on minuarust ehe killuke noore tüdruku mõtetest kaugel 47 aastal, võidupühal.
Mul on veel üks tore kiri, mis jutustab ühe noore mehe läbielamistest Euroopas kohe sõja lõpul, aga selle postitan järgmisel korral.
Homme pruudisabin! Palju ilusaid inimesi, ainult naised! Organiseeritakse nii võimsalt, nagu oleksidki juba pärispulmad.Riietus-pidulik! Tore, et siin viitsitakse ja tahetakse pulmi pidada.Ehkki minuarust on see küll kohutavalt kallis ettevõtmine.Ning siin on see proovipulma komme! Päev enne laulatust mängitakse see koos perekonnaga läbi, kuni õhtusöögini välja.Ei mingit ilu-und, vaid uimane pea ja kotid silme all. Pulmakorraldajad on selle kunagi l'äbi viinud, nii saab ühe pulma eest suurema tseki välja kirjutada.
Ma ei tea, kas saan pulma, sest kutse saan siis, kui keegi ära ütleb.Lootus sureb viimasena.
Kui keegi on inglies keeles lugeja , soovitan ühe raamatu. Ken Follett "The Pillars of the Earth" Raamat räägib 12.sajandi Inglismaast ja kuidas ühe kloostri juurde ehitatakse katedraali.Väga huvitav lugemine.Palun vaadake ka selle raamatu järgi tehtud seriaali, olemas HMV poodides ja Isohundist saab ka kõik kaheksa osa alla tõmmata.Peaosades Rufus Sewell, Donald Sutherland, Matthew Macfayden jne. Huvitav vaatamine, kuid raamat on, nagu ikka, parem ja natuke teistsugune.
Täna sai pikk lugu.Homme jälle!

kallistab Epp

No comments:

Post a Comment