Tuesday, March 29, 2011

29 märts. Mis on luksus?

Tere kallid sõbrad, täna tahan kirjutada teemal, mis on luksus?

Naartis, euroopa naarits, (Mustrela lutreola)on kiskjaliste seltsi kärplaste ( Mustelidae) sugukonda kuuluv loomaliik, üks Euroopa ohustatumaid kiskjaid.
Tema nahast valmistatud kasukaid on hinnatud sajaneid just oma kerguse, vastupidavuse ja soojuse pärast.Nahk ei märgu, ei vanu , on kulumiskindel, soe ja imekerge.Naaritsanahast valmistatud kasukaid on kantud ammustest aegadest ja kantakse vist edasiste aegadeni.
Minul oli õnn ja võimalus kanda naaritsakasukat kahel kõlekülmal päikeselisel päeval pikkadel jalutuskäikudel. Kasukas oli pruun, kõrge kraega, poolpikk ja absoluutne ime. Ei mingit külma.Tuul ei puhu läbi, pakane ei näpista, kui tõmbad krae vastu nägu, soojendab see tervet sinu pead. Ka palav ei hakka!
Malle, kelle kasukas see oli, suhtus oma luksuslikku rõivasse elegantse hooletusega.Lõppude lõpuks on see reisimisel mugav üleriie.Soe, kerge, elegantne ja sobib iga riietusega.Talle oli loomulik visata see kallis kasukas õlgadele ja tunda end hästi Ise ta rääkis, et pidulikum, maani kasukas on kodus, seda on lihtsalt autos ebamugav kokku voltida, jääb ette.Mallele on iseenesestmõistetav mitte külmetada ja hoida oma keha soojas stiilselt. Karusnaha kandmise vastu võitlejate kota ütles ta lihtsalt, et ju neil pole kogemust olnud, kui hea ja soe sellesse nahka mässituna olla on. Ja kui ilus sa sellega välja näed. Võrdlesime kasukat Kanadas müüdava kõige soojema, hahasulgesid täis jopega ja võitis kasukas! Kergem ja ilusam, jope on kohamakas ja raske ja pead lukke kinni pusima.Jopega lähed matkama ja on soe, kasukaga saad minna ka igale poole mujale ning on sama soe.
Kas meie , ja Kanada põhjamaises kliimas on karusnahk luksus? Teed peaaegu eluaegse investeeringu ja naudid.
Malle on terve oma elu olnud Stockholmis hambaarst ja ta ütles, et on oma eluaegse tööga teeninud välja just nii palju mugavusi, kui just vaja.Ning naaritsanahkne kasukas on üks nendest.
Kui eestlased räägivad oma suvilast, siis nad räägivad reeglina väikesest majast kas kuskil külas või suvilakooperatiivis, mis on nende pere käes olnud 1970 aastast alates ja kus kõik põlvkonnad on käinud nädalavahetustel rängalt tööd tegemas.Küll aiamaad kaevamas, peenraid rohimas ja ehitamas, ehitamas, ehitamas.Suvilas on ju alati midagi teha, parandada, juurde ehitada ,kaevata ja muru niita. Reedel mindi juba kohale, heal juhul autoga, kuid ka rongijaamast kilomeetreid kõndides, kaenla all kilerull kasvuhoone katmiseks.Kogu aeg on midagi teha vaja, lõkke ääres istumine ja söömine on olnud ainult sellepärast, et toas pole kas pliit veel valmis või on liiga kuum, et kütta. Maasikad peenralt läksid talveks moosi sisse hoiule, õunad aeti mahlaks, kartulid veeti käsikäruga jaama ja koju, talvel tõmmati hinge ja kevadel algas kõik otsast peale. Saun ehitati pesemiseks, mitte mõnulemiseks ja tiik kaevati sinna, kus oli liigvesi.Mitte ujumiseks, vaid et saada peenramaa kastmiseks vett.
Suvilad Eestis on reeglina väikesed,magada saab ju ka väljas telgis ja WC- d ei ole, on peldik aianurgas.Nüüdsel ajal on küll vesi juba sees, kuid vannitube üks kui üldse.
Kanada suvilad on selleks, et oleks hea ja lõbus olla.Keegi ei tule siin selle pealegi, et aiamaad kaevata.Milleks? Me ostame kõik kaasa ja suvitame/puhkame täiega.
Oluline on, et kõigil oleks koht, kus magada, pesta, pissil käia ja end hästi tunda. Põhiline suvila meelelahutus on olla koos, juua veini, tunda ennast hästi ja tegeleda hooajalise tegevusega.Olgu siis selleks lumesaanidega sõitmine, ujumine, suusatamine, matkamine või midagi muud.Kõige tähtsam on olla koos ja puhata!
Magnetawani suvilarajoon järve ääres on kruntide kaupa sõprade käes, lepitakse kokku näadalavahetus, mil kõik koos on ja siis hakatakse pidutsema!Reegleid pole, peenramaa puudub ja koristamine käib üheskoos.Kõik toovad söögi ja joogi kaasa, puudust ei ole.
Päevane tegevus on ühest suvilast teise jalutamine, naermine, kohvi ja konjaki joomine ja hea enesetunde nautimine. Muidugi, need suvilad on sinna ka nende poolt ehitatud, kuid see pole lõputu, tüütu töö.Kui valmis, siis las olla nii 30 aastat!Milleks seinu värvida, kui on juba ilus niikuinii.Meil on vein külmas ja liha ahjus, mida sa ometigi muretsed! Relax!
Käisin möödunud nädalavahetusel Honey Harbouris perekonna suvilas, mis on nii poolteist aastat vana.See võttis mul hinge kinni.Keset Soome maastikku järve äärde on ehitatud loss! Imeilus, kahekordne hiiglasuur maja, aknad avanemas kinnikülmunud, päiksevalguses sädelevale järvele. Uhked magamistoad, vannitoad, suletekid, kaminad ja palkonid. Meeletult lahke pererahvas niikuinii.Nad ise ütlesid, et kui sul on 6 last, pole väikesel suvilal mõtet, rahvas ei mahu ära.
Kas see on siis luksus? Kui see on iseenesestmõistetav, siis enam mitte.Mina olen õnnelik, et sellest osa sain.
Suur luksus on omada häid sõpru.Sõprus võib kujuneda eluea jooksul, karastuda ja tugevneda.Paljusid oma sõpru ei pruugi sa aastaid kohata, kuid siis on jällenägemisrõõm seda suurem. Saate jagada ühiseid mõtteid, maailmavaadet, ellusuhtumist ja huumorisoont.Teinekord tekib sõprus äkki, kohtad inimest ja saad kohe aru - see on minu inimene! Ei mingit võõrastust, ei mingit kohmetust.
Tere, saame tuttavaks - ja me oleme juba sõbrad.
On luksus omada kedagi, kes kannatab sind välja just niisugusena, kui oled, on sinuga õnnes ja õnnetuses, aitab kui vaja ja kui vaja, annab laksu tagumikule.Heale sõbrale võid helistada keset ööd ja tema võib sind alati näha dressides ja salkus juustega. Hea sõber lohutab sind, kui sul on halb ja on koos sinuga su kõige õnnelikemal eluhetkedel.
Kas pulmade pidamine on luksus? Kas pidustuste kõrge maksumus kaalub üles ratsionaalse mõtlemise? Kanadas on kihlumine ja pulmad väga tähtsad. See on austusavaldus enda ja oma väljavalitu perele, austus oma kaaslase vastu. Julgus alustada elu.Julgus näidata kogu maailmale - see on minu abikaasa, tema on minu ja mina olen tema välja valinud.Iga tüdruk väärib oma valget kleiti ja iga noormees peaks olema küllalt julge ja väärikas talle seda pakkuma.
Kas ilusad riided on luksus? Kasukatest ma juba rääkisin kuid täna ostsin endale kleidi.... Minu kleit ootas poes, stangel keset teisei riietuesemeid säras ta mulle vastu kui kalliskivi.Ma ei proovinud mitte ühtegi teist, sest minu oma hõikas juba üle saali-olen siin! Auu! Ma isegi ai vaadanud hinda, sest see kleit oli minu oma! Kas on siis luksus, kui kaks igatsejat kokku saavad?

No comments:

Post a Comment