Wednesday, March 30, 2011

29.märts VAHTRASIIRUP

Ahoi!
Praegu on Kanadas nn.vahtrasiirupi aeg.Vahtramahla kogutakse nagu kasemahlagi enne, kui puud lehte lähevad ja siis keedetakse sellest paks magus siirup, mida siis kasutatakse absoluutselt kõikide toitude maitsestamiseks.
Natuke ka teadmisjanustele-
Vahtrasiirupit keedetakse kas suhkruvahtra, punase vahtra või musta vahtra mahlast.samuti on vähesel määral võimalik saada ka suurelehelise vahtra mahlast.Külmas kliimas koguvad puud enda süsteemi , tüvesse ja juurtesse tärklist, mis siis kevadel muutub suhkruks ja jookseb puu süsteemis, et toita kevadel ja valmistuda ette suviseks kasvuks.
Puude tüvidesse puuritakse augud ja pilaku abil kogutakse mahl kogumisnõudesse.Mahl kontsentreeritakse siirupiks keetmise abil.Vahtrasiirupit keetsid juba põlisameeriklased, hilisemad sisserändajad õppisid selle ruttu selgeks ja praegu on Kanada maailma suurim vahtrasiirupi tootja.Vahtrasiirupi suhkrusisaldus peab olema vähemalt 66 %.
Vahtramahla saab 30-40 aastastelt puudelt kuni puud on 100 - aastased, üks vahtrapuu annab hooaja jooksul kuni 50 liitrit vahtramahla, kuni 12 liitrit päevas.Sellest suurest kogusest jääb peale keetmist järele mitte üle 7 % siirupit.
Vahtramahla kogumese hooaeg kestab olenevalt ilmastikust kuni 8 nädalat. Siis "korgitakse" augud kinni, sest mahla jooksmine on peatunud ja puud tuleb ka järgmisel aastal edukalt "lüpsta".
Vahtramahl koosneb põhiliselt sahharoosist ja veest, väikestes kogustes on ka teisi suhruid, näiteks glükoosi ja fruktoosi.Orgaanilised happed, eriti õunhape, teeb siirupi meeldivalt kergelt happeliseks.Vahtrasiirupis on madal mineraalainete sisaldus.
Eestis kasvavate vahtrate mahlast siirupit ei saa.Eestis kasvab põhiliselt harilik vaher. Kui kevadel vahtramahla võtta, siis on see loomulikult magusam , kui kasemahl, kuid siirupi keetmiseks vajalikku kogust on väga raske koguda ja pikaajalise keetmisprotsessi tulemusena saad teelusikatäie kibemagusat ollust.
Kindlasti kasvab Eestis ka punast vahtrat, kuid , nagu öeldud, mitte mahlakogumiseks piisaval hulgal.
Nii et kahju, vahtrasiirup kodumaa on Kanada ja kui tead tervet seda kogumise ja keetmise tagamaid, ei tundu pudelikese hind enam nii kõrge midagi.

2 comments:

  1. Tervitus Epukene!
    Nii siis meiegi tagasi Soome suusaradadelt.Enesest mõistetavalt avasin sinu blogi ja taas sain ma tubli annuse positiivsust ja muige näole lugedes kirjapandut. Mul on Sinu üle nii, nii, nii, nii ja nii hea meel!Ma täpselt ei teagi, aga vist on juba ilmunud raamat " Minu Canada" aga kui ei, siis peaks see siit tulema! Või mis? Sa oled endiselt minu PÄIKE!!! Kallistused Sulle! Signe

    ReplyDelete
  2. Kirjutan siia küll aasta hiljem, kui see postitatud on, kuid keetsin just kahe enda hoovil kasvava vahtra mahlast siirupit. Terve päev podises potike pliidil ja 6 liitrist mahlast sain ainult pisikese purgi siirupit. See eest pole ma varem midagi nii magusat saanud.
    Päikest

    ReplyDelete