Monday, April 11, 2011

Kanada, Kanada 11.aprill 2011

Ahoi!

Kanada on lihtne maa, minuarust.Linnapilt on üksluine ja need linnad Toronto ümbruses on omavahel nii sarnased, et ei saa aru, kus üks algab ja teine lõppeb.Kui linna alguse sildi maha magad, siis võid rahulikult sõita, arvates, et oled Cambridges, tegelikult on aga juba Waterloo!Väiksemad, nii 2 Tartut, linnad on sarnased nagu kaks tilka vett.Tundub, et see on lihtsalt juhtunud, need linnad, mitte planeeritud ega armastusega ehitatud.Kanada on nii noor maa, et selliseid linnu nagu Euroopas siin polegi nagu saanud tekkida.Puudub purskkaevu ja kudrutavate tuvidega kesklinnaväljak kus kohvikus istuda ja möödakäijaid vahtida.Pole! On küll silt downtown, kuid siin Kitcheneris pole ma seda kohta veel üles leidnud.
Linnades vahelduvad majade kvartalid poodide kvartaliga, vahepeal on kohustuslike kiirtoidukohtade plokk. / Swiss Chalet, Tim Horton, Harweys/ Siis on bensiinijaam, autokauplus ja kogu muster algab otsast peale.
Kuid läbi maakohtade on ilus sõita. Kui just kiirteed ei vali.Sõidetakse siin ju aeglaselt, kiirust üle 80 km tunnis ei lubata, ja siis on aega ringi vaadata. Ilusad farmid, korras majapidamised. Majad on siin nii väga erinevad kui ka väga sarnased.Tundub, et mida rikkam inimene, seda rohkem sambaid lisatakse või ehitatakse torn katusele.
Praegu pole loodus küll veel roheline, kuid maastiku ja majade üksluisust aitavad leevendada , just, jõulukaunistused. Peaaegu pooltel majadel on küljes ja aias detsembris hoole ja armastusega üles riputatud kulinad, mida keegi nüüd maha võtta kas ei raatsi või ei viitsi.
Täna oli juba 17 kraadi sooja! loodus võbeleb ja väriseb, selline tunne, nagu keedupott viskaks kaane kohe pealt maha. Tulbid on juba tublid, ninad mullast väljas ja krookused õitsevad.Lumikellukesi on ainult eestlaste aedades, kahjuks Pille aias pole...
Linnud on siin suured, minu teadmatusest ja laiskusest on nad määramata jäänud.Ah jaa, täna nägin suurt hulka linde metsa all jalutamas ja tundsin ära-metskalkunid! Küll on koledad, issake, kui selline metsas vastu tuleb, siis hakka õkva kartma.
Aga laululinnud on pontsakad, kui puuoksale maanduvad, siis kask väriseb.Laulavad need linnukesed aga kuidagi arglikult, tasa-tasa, nagu poole nokaga.Tsii, tsii, tsii- ühed häälest ära tihased! Vale puha, et ilusa lauluhääle jaoks on suurt keret vaja.
Igal juhul on meie tagaaias elavnemist märgata.Täheldatud on pesukaru, oravate, jäneste, kassside ja linnukeste olemasolu.Panin neile aeda natuke brokkolit, aga ära põlgasid kurinahad!
Nii et ootan kevadet, rohelust, armastust ja õnne!
kallistab Epp

No comments:

Post a Comment